Alcedo Praha, z.s. je sportovní klub, který spolkově sdružuje LGBTQ+ členy jejich kamarády a příznivce již od roku 1997.

Jsme sportovní spolek se zaměřením na pořádání pravidelných volejbalových tréninků pro kluky a přátele LGBT komunity. Pro své členy pořádáme jarní a podzimní sportovní soustředění, turnaje v plážovém volejbale a klasickém šestkovém volejbale. Cílem je mezinárodní spolupráce a nová přátelství, participace na mezinárodních turnajích a volejbalových ligách, zpřístupňujeme sportovních aktivity bez předsudků a podporou diverzity a zdravého životního stylu pro mládež a dospělé.

Historie klubu

ZAČALO TO V SOHO

Pamatujete si, co jste dělali v červnu 1997? Co vás zajímalo, o čem se psalo, s kým jste tehdy chodili? Víte, co bylo SOHO revue? Pouze v tomto tehdy docela čteném gay měsíčníku se objevila informace o gay volejbalu, a to ještě jako inzerát, který „volejbaluchtivé“ kluky a holky teprve hledal. Mezi inzeráty, které hledaly něco zcela jiného to působilo poněkud nepatřičně, ale možná o to zajímavěji. Každopádně přivedl tenhle inzerát v srpnu 1997 do tělocvičny první skupinu deseti až patnácti zájemců (zájemkyň bylo podstatně méně) o hru pod vysokou sítí. Ti sice možná něco tušili o GayGames, ze začátku je ale nejspíš vůbec nenapadlo, že se již za rok, v létě 1998 vydají na historicky první cestu české oficiální výpravy na světové hry do Amsterdamu na přehlídku LGTB sportovců. A co víc, že tam i uspějí. Celkem odcestovalo do Amsterdamu 63 českých sportovců. Volejbalový tým se dostal až do finále a vezl domů stříbro! Výprava získala 19 medailí a skončila na 13. místě v hodnocení národů!

PRATETY PRAHA

Amsterdam byl prvním impulsem, proč se nejen scházet, ale proč také začít vážně trénovat. Náš úspěch v Holandsku, nově navázané kontakty a vůbec rozkoukání se na západ od našich hranic nás motivovaly k další činnosti. Na prvním Vánočním turnaji losovaných družstev se v prosinci 1997 sešlo už na 25 hráčů a hráček; od té doby mu patří každá poslední sobota před Štědrým dnem. Zkušenosti a úspěchy na evropských turnajích a očekávání našich nových kamarádů z řady zemí, kdy budou moct na podobný turnaj přijet do Prahy, podnítily myšlenku, zorganizovat podobný turnaj také u nás. A protože i zájemců o hraní přibývalo a všechny velké věci se lépe zvládají organizovaně, založili jsme v roce 1999 občanské sdružení Centrum turistiky a sportu a v jeho rámci volejbalový oddíl Pratety (PRAžské TETY). Potom jsme už ale dlouho otálet nemohli – první ročník mezinárodního volejbalového turnaje Pražské duhové jaro/Prague Rainbow Spring proběhl v květnu 2000 s takovým mezinárodním ohlasem, že se hned stal stálicí v evropském turnajovém kalendáři. Volejbalový gay svět dobře ví, že nejlepší volejbal se o prvním květnovém víkendu vždy hraje v Praze

ROZVOJ SPORTŮ A MEDAILE

Od roku 2002 úspěšně soutěžíme v německé volejbalové gay lize – tak trochu jako další „spolková země Böhmen“. V roce 2003 jsme se na čas zapojili do oficiální pražské volejbalové soutěže. Na mezinárodních volejbalových turnajích jsme posbírali od té doby řadu předních umístění, z těch nejcennějších stojí za zmínku již zmiňované stříbro ze světových Gay Games v Amsterdamu, dále stříbrné medaile z EuroGames v Curychu (2000) a Kodani (2003) a zlatá medaile z Eurogames v Mnichově v roce 2004. V roce 2008 jsme dosáhli na Eurogames v Barceloně historického úspěchu: v kategorii B získaly naše týmy zlatou i stříbrnou medaily a děvčata vybojovala zlato ve své kategorii. V té době však již Pratety nebyly jen volejbalovým klubem – v roce 2006 vznikl badmintonový oddíl, v roce 2007 daly dohromady pod názvem Duhová absence volejbalový tým děvčata a na začátku roku 2008 vznikly oddíly aerobiku a stolního tenisu. V roce 2009 se přidali plavci z Aquamenu a přibyl squash. V roce 2009 jsme byli podstatnou součástí české výpravy, která vybojovala 22 medailí na světových Outgames v Kodani a v roce 2010 jsme se podruhé zúčastnili světových Gay Games 2010 konaných v německém Kolíně – výprava přivezla domů 11 medailí. Zlatou medaili pak získali volejbalisté v kategorii B+ i na 13. evropských hrách Eurogames 2011 v Rotterdamu.

CHOD KLUBU PO ROCE 2011

Chod klubu má však i svoji každodenní tvář – volejbalové tréninky se rozrostly z jednoho úterního do pěti, pravidelně trénují oddíly badmintonu, squashe, plavání a běhu. Kromě mezinárodních turnajů jsou pravidelně organizovány soustředění – zimní v Semilech a letní na Orlické přehradě, v kalendáři zakotvily i dva beachvolejbalové turnaje – Letní slunce (srpen na Máchově jezeře) a Zimní slunce (únor v Hamrsport areálu v Braníku). Začátkem prázdnin vyrážíme v rámci cyrilometodějských svátků na cyklistický výlet. A ani dalším sportům se naše sdružení neuzavírá. Stačí jediné – myslet na něco víc, než jenom na vlastní zábavu a pohodlí, zapojit se, přinést nové nápady a potom už jen račte vstoupit, jste vítáni!